Fiber to the home - Paris 2008
Nyheter
Onsdag, 19 Mars 2008

Viktigaste konferensen i EU år 2008?

Jonas ”Birger” Birgersson var inbjuden för att presentera på "FTTH Council Europe Conference". Läs om hans erfarenhet, presentationen och reaktionen från åhörarna. Här kan du dessutom se hans presentation, där han berättar om Gigabit i Lund-samarbetet med ViaEuropa.

"Crossing the Chasm to Mass Market Fibre" var temat på detta årets konferens. Första reaktionen var, att alla var där. Och det var många exalterade och rädda människor i en mycket stor grupp. Upphetsning för att ”super broadband - bandwagon” börjar bli riktigt stor och rädsla för att det börjar bli svårare att se vem som kommer att bli vinnare eller förlorare. Inte alla kommer att kunna dra nytta av utvecklingen. Men vad jag skulle säga att de allra flesta kan komma överens om, är att de närmsta åren kommer att vara mer dynamiska för Telekom-branschen än vad det har varit på mycket länge.

Presentationen gav primärt en överblick över Proof of Concept-projektet: "Gigabit in Lund", som ViaEuropa driver i Lund tillsammans med Cisco, Labs² med flera.

Mottagandet? Många bra frågor och rätt så många människor kom fram för att hålla en dialog efter presentationen. I samarbete med Cisco var det också några treviliga sittningar med analytiker från de stora firmorna (Gartner, Yankee med flera) och denna dialogen var så bra att jag kommer att komma tillbaka med en separat berättelse bara om just detta.

Sammanfattningsvis, vad vi är på väg att bevisa i Gigabit i Lund kan verka vara en typisk, "trevligt för er i Skandinavien", men som vi kommer att bevisa, det är mycket mer fundamentalt än så. För som ni kommer att märka så är det faktiskt början på Telecom 2.0.

- Jonas Birgersson